Aandachtspunten voor de aanvraag van een financiering

Gepubliceerd: 26-01-2016

Blog financiering overname.png

Leestijd: 4min.

Voor banken zijn overnamefinancieringen, naast onroerend goed en werkkapitaal, een belangrijke en interessante vorm van kredietverlening. Binnen de bank zijn er speciaal opgeleide adviseurs om deze financieringsaanvragen te beoordelen en te begeleiden. Op basis van de betaalcapaciteit van de onderneming verstrekt de bank een krediet en dat krediet wordt niet aangewend om het rendement van het bedrijf te verbeteren door bijvoorbeeld de aanschaf van een machine, maar het geld gaat direct het bedrijf weer uit. Dus komen er geen nieuwe zekerheden die als dekking voor het krediet kunnen dienen. En zoals u weet, is een bank dol op zekerheden. Dat maakt de kans om van de bank een overnamefinanciering te verkrijgen minder groot.

Er zijn echter verschillende mogelijkheden om de financieringskansen te optimaliseren. Hieronder   5 aandachtsgebieden die de moeite waard zijn om verder uit te diepen voordat u naar de bank stapt voor een financiering:

 1. Documentatie: zorg dat de documentatie op orde is. De bank wil graag minimaal de laatste 3 jaarrekeningen zien en een goed onderbouwde prognose voor het lopende en/of volgende boekjaar. Als u niet over deze informatie beschikt, is de kans groot dat de bank uw aanvraag niet eens in behandeling neemt.
   
 2. Organisatie: natuurlijk kijkt de bank naar de cijfers. Maar de cijfers zijn een vastlegging van de geschiedenis. Om de toekomstige betaalcapaciteit te bepalen is het belangrijk dat de bank ook informatie heeft over de organisatie. Wat is de visie van de ondernemer? Hoe gaat het bedrijf zich ontwikkelen na de overname?
   
 3. Bedrijfsprocessen: maak voor de bankier inzichtelijk welke processen er binnen uw organisatie zorgen voor toegevoegde waarde. Dit klinkt technisch maar wij zullen een voorbeeld geven hoe u dit inzichtelijk kunt maken. Kernvraag: met welke producten of diensten bedient uw bedrijf welke doelgroepen en hoe? Mogelijk antwoord: Met 16 FTE onderhouden en leggen wij tuinen aan voor particulieren. Naast de uren is circa 30% van onze omzet afkomstig van materiaal dat wij gebruiken. Wij hanteren een opslag op materiaal van 15% en ons gehanteerde uurtarief is EUR 30,-. 
   
 4. Normalisaties: achter ieder cijfer in de  jaarrekening gaat een toelichting schuil. Zorg ervoor dat u de toelichting op de cijfers goed op papier zet. Soms zijn kosten éénmalig. Zo kunnen  wervingskosten voor personeel een flinke impact hebben op de winst, maar dat is vaak maar eenmalig. Dus als uw winst uitkomt op EUR 80.000,-  en u heeft in het betreffende boekjaar voor EUR 15.000,- aan wervingskosten gemaakt, dan komt uw genormaliseerde winst op EUR 95.000,--. 
   
 5. Borgstellingskrediet: De Nederlandse Staat is bereid om in bepaalde gevallen een borgstelling af te geven aan de bank voor een (overname) financiering. Maar alleen als de terugbetaalcapaciteit  voldoende is. Voordeel voor de bank is dat er sprake is van een zekerheid, dus zal zij sneller bereid zijn de financiering te verstrekken. Voor de ondernemer is  een voordeel dat de aflossingen gedurende de looptijd 8 kwartalen opgeschort kunnen worden. Er zijn wel kosten verbonden aan een dergelijk Borgstellingskrediet, maar vaak is de te betalen rente  ook lager omdat het risico voor de Bank eveneens lager is geworden.

Bereid uw gesprek met de bank goed voor en schakel indien gewenst tijdig een adviseur in om de slagingskans van de financieringsaanvraag sterk te vergroten. 
Mocht u vragen of opmerking hebben na aanleiding van dit blog of andere zaken dan kunt u contact met ons opnemen via: info@companiez.nl

Terug

 

Laatste blogs

De voor- en nadelen van een licentie BV

pexels-photo-303324.jpeg

Een licentie BV houdt kortgezegd in dat het intellectueel eigendom zich niet in de werkmaatschappij ...

Lees meer

Structuur optimalisatie voor uw onderneming.

architecture-about-building-modern-158571.jpeg

Structuur optimalisatie van uw onderneming De juridische structuur van uw onderneming kan gebaseerd zijn op diverse facetten. ...

Lees meer