De bedrijfswaardering van uw bedrijf

Gepubliceerd: 06-06-2017

pexels-photo-316879.jpeg

Wanneer u voor de beslissing staat om uw bedrijf te verkopen, krijgt u te maken met heel veel zaken, waaronder bedrijfswaardering. Een taxatie van uw onderneming, maar dan net anders. Waarde is een subjectief begrip en betekent voor iedereen iets anders. Er zijn dan ook verschillende manieren om naar de waardebepaling van uw onderneming te bepalen.

Wat is een bedrijfswaardering?

Bedrijfswaardering is de waardering voor uw bedrijf, uitgedrukt in financiële waarde en voorwaarden en het is gebaseerd op verschillende methodes. Per methode is het de waardebepaling die de uitkomst subjectief maakt. In principe wordt de waarde pas bepaald wanneer de toekomstige verdiensten meer opleveren dan de kosten van het opgeofferde kapitaal van de verkoper. Er wordt dus naar twee componenten gekeken: de winstpotentie en het geïnvesteerde kapitaal.

Winstpotentie

De toekomstige verdiensten bepalen is mogelijk door het maken van prognoses en natuurlijk nooit voor honderd procent zeker. Er wordt een scenario geschetst, dat vaak voor de eerste drie jaar goed in te schatten is. Een voordeel van scenario denken is dat de meest significante risico’s naar voren komen en kansen worden onderkend. Dit beïnvloedt de waarderealisatie op positieve wijze.

Het geïnvesteerde kapitaal

De gemaakte kosten bij een bedrijfsovername door de koper, zijn afhankelijk van een aantal variabelen. Denk hierbij aan kosten vreemd vermogen, belastingtarief, verhouding eigen vermogen/vreemd vermogen en den kosten van het eigen vermogen. Het risico dat een koper loopt, moet in principe met een hoger rendement worden beloond. Companiez helpt u graag met het financiële advies omtrent het kapitaal.

Hoe bepaal je de waarde van een bedrijf?

Hierboven benoemde we het al even, maar de bedrijfswaardering kan op basis van meerdere methoden. Wanneer de waarde van uw bedrijf wordt bepaald, is de waardebepaler bepalend. Hij is degene die samen met u keuzes maakt qua methode en een berekening uitvoert. Heel simpel gezegd is het een optelsom van kapitaal en potentie. Daarnaast speelt de achtergrond van een waardebepaler ook een belangrijke rol.

Verschillende methoden

Er zijn talloze methoden om de waarde van uw bedrijf te bepalen. De meest zuivere methode is de ‘Discounted Cash Flow methode (DCF)’, welke toekomstige financiële kasstromen afweegt tegen de kosten van het geïnvesteerde vermogen. Het vraagt om goed onderbouwde prognoses en een zorgvuldige beoordeling van bedrijfsrisico's. Naast het feit dat het een arbeidsintensief proces is, krijgt u er wel een goed onderbouwde verkoopprijs van uw bedrijf voor terug.

Er is nog meer!

De bedrijfswaardering is absoluut een belangrijke factor voor een transactie. Er is echter nog meer, een bedrijfswaardering is namelijk niet alles. De beleving van een koper speelt mee, hoe beter u uw onderneming presteert, hoe positiever de koper. Maar ook onderhandelingspositie, de financieringsvoorwaarden van de deal en fiscaliteit hebben een grote rol.

Bent u bezig met de verkoop van uw onderneming? De waardebepaling is een belangrijk langer termijn proces, waarbij we u graag bijstaan en helpen om een zo goed mogelijk resultaat te behalen. Companiez is hiervoor de aangewezen partij!

 

Terug

 

Laatste blogs

De voor- en nadelen van een licentie BV

pexels-photo-303324.jpeg

Een licentie BV houdt kortgezegd in dat het intellectueel eigendom zich niet in de werkmaatschappij ...

Lees meer

Structuur optimalisatie voor uw onderneming.

architecture-about-building-modern-158571.jpeg

Structuur optimalisatie van uw onderneming De juridische structuur van uw onderneming kan gebaseerd zijn op diverse facetten. ...

Lees meer