Hoe neem je een bedrijf over?

Gepubliceerd: 06-06-2017

pexels-photo (5).jpg

Iedere ondernemer krijgt er vroeg of laat mee te maken, de verkoop van zijn of haar onderneming. Altijd een stap met veel impact, een onderneming verkopen waar u jarenlang aan gewerkt heeft. Ongeacht de beweegredenen van de verkoop, een bedrijfsovername heeft aardig wat voeten in de aarde. Er moet een koper worden gezocht, de onderneming moet verkoopklaar zijn en zo zijn er veel keuzes die u op fiscaal, juridisch, bedrijfseconomisch en emotioneel gebied moet maken. Stapsgewijs maken we voor u inzichtelijk wat daadwerkelijk de stappen zijn.

Stap 1 - Waar vindt u een koper?

Het vinden van een koper is een belangrijk aspect, maar waar vindt u deze? Er zijn daarvoor twee verschillende opties. Enerzijds kunt u een koper zoeken via uw bestaande netwerk zoals bij klanten, afnemers en leveranciers. Anderzijds kunt u voor de manier kiezen waarbij de gehele markt wordt bereikt. Hierbij is het belangrijk dat u op anonieme wijze de kopers laat weten wat er precies te koop is.

Stap 2 - Een teaser van uw onderneming

De tweede belangrijke stap is een bedrijfs verkoopdocument schrijven. Dit is een document of een presentatie, waarin u uw onderneming onder de aandacht brengt. Er staan geen details in een teaser, het gaat puur om de aandacht grijpen en vasthouden. Wat staat er in een pakkende teaser? Het beschrijft kort en bondig uw business case, bedrijfsformule, het team, de benodigde investering en kort waarom iemand in uw bedrijf moet investeren. Zie het als een korte verkooppresentatie. Deel de teaser - eventueel anoniem - met de markt en het netwerk waarin u opereert.

Stap 3 - Een geheimhoudingsverklaring

Indien er een aantal potentiële kopers die zich aandoen, is het belangrijk om een geheimhoudingsverklaring met hen te tekenen. Er wordt namelijk privacygevoelige informatie gedeeld, voordat een koper overgaat tot aankoop. Denk hierbij aan financiële aspecten zoals winsten, verliezen, omzetten en meer. Stel de verkoop gaat niet door, wilt u niet dat deze informatie op straat komt te liggen.

Stap 4 - De start van het onderhandelingstraject

Het is verstandig om uw bedrijf te verkopen samen en onder begeleiding van professionals. Ervaring en kennis van de markt maken het dat u een optimale verkoopprijs kan realiseren. Zorg daarom dat u de juiste adviseurs om u heen hebt, zoals bij Companiez. Zij helpen u met het maken van beslissingen, helpen u met de te nemen stappen en weten hoe de verkoop in zijn werk moet worden gesteld.

Stap 5 - De contractfase & deal!

Tijdens de onderhandelingsfase worden er essentiële onderdelen besproken zoals de verkoopprijs, voorwaarden en de bedrijfsfinanciering. Wanneer beide partijen tevreden zijn met de uitkomst en het een gewenst eindresultaat oplevert, heeft u een deal! De daaropvolgende periode is de contractfase en daarbij worden de formele zaken en de  laatste puntjes op de i gezet.  

Bent u in de verkoopfase van uw onderneming? Dan is Companiez voor u de juiste partner voor het beste resultaat!

Terug

 

Laatste blogs

De voor- en nadelen van een licentie BV

pexels-photo-303324.jpeg

Een licentie BV houdt kortgezegd in dat het intellectueel eigendom zich niet in de werkmaatschappij ...

Lees meer

Structuur optimalisatie voor uw onderneming.

architecture-about-building-modern-158571.jpeg

Structuur optimalisatie van uw onderneming De juridische structuur van uw onderneming kan gebaseerd zijn op diverse facetten. ...

Lees meer