De voor- en nadelen van een licentie BV

Gepubliceerd: 13-11-2017

pexels-photo-303324.jpeg

Een licentie BV houdt kortgezegd in dat het intellectueel eigendom zich niet in de werkmaatschappij bevindt, maar in een apart daarvoor opgerichte licentie. De meest belangrijke motivatie hiervoor is dat in het geval van een faillissement de immateriële bezittingen zijn afgeschermd en niet in de hoofd holding zitten. Maar hoe werkt dat dan precies? En is het een verstandige keuze?

Wat is een licentie?

Een merklicentie houdt in dat de merkhouder aan een ander toestemming verleent om van zijn merk gebruik te maken. Het meest voorkomende is dat de hoofd holding een licentie aan een dochterbedrijf overdraagt. Een licentie is daarbij uitermate geschikt om een bepaalde winkelformule snel in de markt te zetten. Dit noemt men ook wel franchise ondernemen, denk aan Subway of Starbucks. Een andere bekende mogelijkheid is het exploiteren van goodwill en populariteit van merken, grote namen uit de sport, media- en of modewereld. Het zogenaamde merchandisen. Meestal is er een groot economisch belang voor beide partijen, zowel de merkhouder als de licentienemer.

Wat is er belangrijk bij een licentie overeenkomst?

Een viertal elementen zijn belangrijk en kenmerkend voor een licentie. Denk hier goed over na voor u start met het opzetten van een licentie overeenkomst. Hoe is de commerciële samenwerking opgezet? Is er sprake van juridische en economische zelfstandigheid bij beide partijen? En denk ook na over welke regels er nageleefd moeten worden omtrent het merk zelf. Het is verstandig dit soort regels onder elkaar te zetten in een licentieovereenkomst, met daarin tot in detail alle afspraken. Officieel gezien is het niet verplicht, maar het is sterk aan te raden. Alleen een merkhouder heeft de positie om zich te verzetten tegen inbreuk door derde, een licentiehouder heeft daarin minder rechten. Zo voorkom je dus problemen!

Denkt u er wel eens over om een licentie op te zetten voor uw merk? En indien dat het geval is, hoe bent u van plan het aan te pakken? We helpen u graag verder!

 

Terug

 

Laatste blogs

De voor- en nadelen van een licentie BV

pexels-photo-303324.jpeg

Een licentie BV houdt kortgezegd in dat het intellectueel eigendom zich niet in de werkmaatschappij ...

Lees meer

Structuur optimalisatie voor uw onderneming.

architecture-about-building-modern-158571.jpeg

Structuur optimalisatie van uw onderneming De juridische structuur van uw onderneming kan gebaseerd zijn op diverse facetten. ...

Lees meer