Stakeholders bij een bedrijfsovername

Gepubliceerd: 26-01-2016

Blog overname.png

Leestijd: 4min.

U heeft de keuze gemaakt om uw bedrijf te verkopen of u gaat een bedrijf kopen. Waar te beginnen en met wie moet u rekening houden? Veel ondernemers starten met een telefoontje naar de accountant. U heeft waarschijnlijk een lange en vertrouwde band met uw accountant, maar is dit de juiste adviseur voor een bedrijfsovername? Heeft uw accountant toegevoegde waarde in het onderhandelingsproces? Denkt uw accountant op dezelfde bedrijfseconomische manier als u of redeneert uw accountant vanuit de cijfers uit het verleden?

Veel vragen die in iedere situatie anders beantwoord worden.

Wat wij regelmatig meemaken in de praktijk is dat een accountant een cruciale rol speelt in het overnameproces. Dus u heeft zeker contact met deze partij in het proces. Als u niet begint bij uw accountant, waar dan wel? Een overnameadviseur? Het kan een hele drempel zijn om een overnameadviseur te bellen. Deze partij is alleen maar bezig om zo snel als mogelijk een deal te sluiten, toch? Laten we even verder kijken welke stakeholders er nog meer zijn naast uw accountant en een overnameadviseur: een fiscalist is niet onbelangrijk, een advocaat is ook nodig om de documentatie te checken, om een notaris kunnen we ook niet heen en mogelijk is een bank ook nog een partij om een (deel van de) financiering te regelen. Maar het begint allemaal met u en uw privé omgeving. Alle genoemde partijen hebben een rol in het overnameproces. Maar de dag dat de overname achter de rug is, verdwijnen veel van deze partijen weer naar de achtergrond en dan komt het op u aan om de overname tot een succes te maken. Dat kan alleen als uw omgeving ook achter de overname staat. 
Dit blog is begonnen met de stelling dat u reeds een beslissing heeft genomen om een bedrijf te (ver)kopen. Dat heeft u waarschijnlijk besproken met uw levenspartner, uw kinderen of een andere vertrouwenspersoon. Heeft u gedacht aan wat u na de overname gaat doen? Als u uw bedrijf verkocht heeft: wat gaat u met de opbrengst doen? Investeren in bedrijven? Investeren in vastgoed? Gaat u op wereldreis? Blijft u betrokken als adviseur van de onderneming en hoe legt u dat vast?

Als u een bedrijf gekocht heeft: 
Gaat u dingen anders doen en doet u dat dan direct of pas over een paar maanden als u het bedrijf beter kent?

Allemaal vragen die Companiez niet kan beantwoorden zonder u gesproken te hebben. Companiez nodigt alle genoemde stakeholders uit om een blog te schrijven op de website. Zodat u vanuit deze partners tips & tricks krijgt om uw bedrijfsovername te laten slagen. 

Mocht u vragen of opmerking hebben naar aanleiding van dit blog of andere zaken dan kunt u contact met ons opnemen via: info@companiez.nl

Terug

 

Laatste blogs

De voor- en nadelen van een licentie BV

pexels-photo-303324.jpeg

Een licentie BV houdt kortgezegd in dat het intellectueel eigendom zich niet in de werkmaatschappij ...

Lees meer

Structuur optimalisatie voor uw onderneming.

architecture-about-building-modern-158571.jpeg

Structuur optimalisatie van uw onderneming De juridische structuur van uw onderneming kan gebaseerd zijn op diverse facetten. ...

Lees meer